TO 12.7. klo 20:00 Elokuva: Maailman viimeinen kirjakauppa
TO 12.7. klo 20:00 Elokuva: Maailman viimeinen kirjakauppaTO 12.7. klo 20:00 Elokuva: Maailman viimeinen kirjakauppa

USKOMATON SEIKKAILU LAATUKIRJALLISUUDEN PELASTAMISEKSI

Suomalais-espanjalainen yhteistuotanto

Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Nacho Angulo, Boris Koneczny

Kesto 90 min

Elokuvan kertomus:

Elokuva on kuvaus neljän eri kulttuureja edustavan kirjallisuudenrakastajan erikoisesta matkasta, jonka tarkoituksena on pelastaa “maailman viimeiset laatukirjat” teollisten termiittien käsistä. Ryhmä matkustaa autiomaassa minibussilla kuormana kokoelma maailman viimeisiä laatukirjoja. Matkan tavoitteena on löytää mahdollisimman syrjäinen paikka, jonne he rakentavat “maailman viimeisen kirjakaupan”. Paikka on psykologisesti juuri se oikea, koska siellä laatukirjat ovat turvassa teollisuuden termiiteiltä, jotka syövät kaupungeissa niiltä elintilaa kautta maailman.  Matkansa aikana nelikko keskustelee paitsi lukemisen ihanuudesta ja kirjallisuuden merkityksestä ja itselleen tärkeiksi käyneistä kirjoista, myös ajankohtaisesta kysymyksestä: Miksi me ihmiset ostamme ja luemme yhä enemmän väkivaltakirjallisuutta ja samanaikaisesti esiinnymme pasifisteina ja koemme kasvavaa turvattomuudentunnetta elinympäristössämme?

Tausta:

Koko läntisessä maailmassa vakava kaunokirjallisuus on kriisissä. Tämä ei johdu itse kirjallisuuden tasosta, vaan kirjojen elämästä objektina. Kirjakaupat ovat vähenemässä joka maassa (Iso-Britanniassa suljettiin 300 kirjakauppaa vuosina 2014 – 15; Suomessa katutasolla sijaitsevat kirjakaupat ovat vähentyneet ratkaisevasti 1980-luvulta). Kehityksen seurauksena kirjakauppa-ala keskittyy yhä enemmän anglosaksiseen viihteeseen ja monikansalliseen rikoskirjallisuuteen laatukirjallisuuden sijasta, jotta se ei menettäisi lopullisesti asemaansa katutason toimintana. Eräissä yliopistoissa suunnitellaan painettujen kirjojen hävittämistä tarpeettomina e-kirjojen tulon johdosta. Tämä kehityssuunta on uhka kirjallisuuden perinteiselle julkaisu- ja säilymismuodolle. Se on uhka myös lukukulttuurille ja ajattelunkulttuurille. Ilman kirjaa painetun kirjan muodossa me olemme entistä enemmän Internetin ja muun tietokoneruutuun istutetun informaation varassa. Kirjastojen kultamaassa Suomessa tämä kehitys tietää rakenteellista muutosta, mikä kohdistuu myös kirjastoja käyttäviin kansalaisiin, niin lukijoina kuin ajattelevina yksilöinä.

Elokuva on kuvattu pääosin Bardenas Realesin luonnonsuojelualueella Pohjois-Espanjassa,

jossa on kuvattu myös Ridley Scottin elokuva Kingdom of Heaven. 

¤ Käsikirjoitus ja ohjaus: Rax Rinnekangas ¤ Kuvaus: Gorka Goméz Andreu (Espanja) ¤ Leikkaus: Tuuli Kuittinen ¤ Äänisuunnittelu: Heikki Innanen ¤ Musiikki: Pascal Gaigne (Ranska) ¤ Vastaavat tuottajat: Rax Rinnekangas, Pako Ruiz (Espanja) ¤ Tuotantoyhtiöt: Oy Bad Taste Ltd (Suomi) ¤ Sonora Estudios (Espanja) ¤ Levittäjä: Cinemanse Oy.

  
Esityspaikka: Tuulentupa (Tuulentuvantie 3)

* Lipputyyppi:

Hinta: 5,00€